Paulus en Jacobus vandaag

De predikant en een jeugdwerker, de synode en een kerkplanter, ouders en een kind, ze kunnen van mening verschillen. Soms met de beste bedoelingen. Soms willen ze allebei Jezus volgen of het goede doen, maar wel ieder in de eigen context en op de eigen manier. En soms komen die contexten pijnlijk samen. Wat dan voor de een heilig is en essentieel, is voor de ander een belemmering die opgeofferd en vervangen mag of zelfs moet worden. 

Onze kerk wil een missionaire gemeente zijn: een kerk waar nieuwkomers welkom zijn en mensen met een andere achtergrond voluit mee kunnen doen. Maar in de praktijk zitten er vooral dezelfde koppies – iets grijzer, iets kaler – in de bankjes. Jaar in, jaar uit. De grootste wijziging in de laatste 20 jaar is waarschijnlijk de invoering van een nieuwe bijbelvertaling geweest met daarin een nieuwe versie van het Onze Vader. We hebben er veel moeite mee om onze vormen, waar honderden mensen vertrouwd mee zijn, op te geven voor experimenten met een kleine kans op nieuwe aanwas. Voor je het weet raak je de mensen kwijt die je nu nog hebt. Zo bezien lijken we meer op Jacobus met zijn verantwoordelijkheid voor de grote groepen volgelingen in Israël dan op de zendeling Paulus.

Wie voel jij je?

Kun je enkele concrete situaties beschrijven waar jezelf bij betrokken bent of was (en die je nog steeds moeilijk vindt)? Bedenk dan eens hoe een Paulus zou redeneren en hoe een Jacobus het zou zeggen? Met wie voel jij je het meest verwant? En denk je dan de rol in van Petrus, Barnabas of Timotheüs: wat ga je doen? Kies je partij of zijn er andere mogelijkheden? En als die niet lukken, wat zou je dan tegen die Paulus en Jacobus willen zeggen? Of als je thuiskomt: waar bid je voor?

Gebed

Misschien is het een idee om voor de situatie te bidden die degene naast je heeft ingebracht en voor de rol die hij of zij daarin mag vervullen.

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen