Deel je herinneringen aan Jezus

Hoe zou dat zijn, geloven zonder een geschreven evangelie? Samen eten en herinneringen ophalen. Herinneringen ophalen aan woorden van Jezus en de omstandigheden waarin jij ze hoorde. Een doop- of een trouwtekst misschien? Een gebedservaring of een woord van bemoediging?
Steek een kaars aan, schenk een glas wijn in. Vraag telkens iemand om een van de herinneringen uit dit hoofdstuk of een geheel eigen herinnering te delen. Luister in alle rust. Vraag haar of hem naar het waarom, het belang, de achtergrond en het gevoel erbij. Neem de tijd. Draag bij uit je eigen geschiedenis waar dat het gesprek dient, zonder dat je het onderwerp verandert. Jouw beurt komt nog wel, of heb je al gehad.

De Heilige Geest spreekt door mensen

Durf je te vertrouwen op je ervaring en je geheugen? Durf je te geloven dat Gods Heilige Geest je de woorden geeft om te delen? Durf je te vertrouwen op de ander, dat God ook in haar of in hem spreekt?
Sommigen willen het gesprek afsluiten met gebed. Misschien is het dan goed om voor elkaar te bidden. Geen boodschappenlijstjes voor jou of voor God. Breng eenvoudigweg de ander met zijn of haar ervaring en gevoel voor Gods troon en wordt weer stil.

Abba, Vader

Misschien kun je afsluiten met het Onze Vader, gezamenlijk, zin-voor-zin elkaar aflossend of luisterend naar een persoon. Vandaag zou je het kunnen beginnen met het Aramese ‘Abba, Vader.’

 

Abba, Vader,

 

laat uw naam geheiligd worden,
laat uw koninkrijk komen,
laat uw wil gedaan worden
op aarde zoals in de hemel.

 

Geef ons vandaag het brood
dat wij nodig hebben.
Vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven
wie ons iets schuldig is.

 

En breng ons niet in beproeving,
maar red ons van het Kwaad.

 

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen