Gerechtigheid en de Bergrede

In welke strijd om macht, recht of middelen stond of sta jij? Vergelijk het eens met de strijd van de Joden binnen of tegen het Romeinse Rijk. Met welke rol voel jij je het meest verwant en in welke opzichten?

  • De Sicariër: de activist, de strijder voor gerechtigheid die bereid is geweld te gebruiken voor het goede doel – ‘waar gehakt wordt vallen spaanders.’
  • De Farizeeër: de deugdzame mens die trouw en zuiver wil leven in een corrupte wereld.
  • De Esseen: de idealist die zich terugtrekt uit de maatschappij om met gelijkgestemden een plek te scheppen waar het wél goed is.
  • De Sadduceeër, de bestuurder die zijn best doet om de maatschappij zoals die nu is goed te laten functioneren en daarbij kiest voor orde en stabiliteit.

Beluister de Bergrede in Mat 5, 6 en 7 nu eens vanuit de rol(len) die je gekozen hebt. Je hoeft niet voor een ander te luisteren. Besef dat het de compositie van Matteüs is. Hij heeft een serie citaten bewerkt, geordend en tot een nieuw geheel gemaakt. Voel je dus vrij om bij elk citaat na te denken wat deze woorden voor jou kunnen betekenen, ook los van de Bergrede. Vertel elkaar wat voor gevoel er bij je op kwam tijdens het beluisteren van bepaalde teksten; zoek eens uit waar dat gevoel vandaan kan komen. Hoe heeft dat te maken met de rol(len) die je koos en hoe jij in het leven staat?

Zoals Jezus de wet uitlegt...

Kun je vertellen welke stelling je het meest aanspreekt en of dat ook iets met jouw eigen leven te maken heeft?

  • “Zoals Jezus de wet uitlegt kan je er nooit aan voldoen. Dan moet je het van de genade hebben.”
  • “Zoals Jezus de wet uitlegt kan niemand eraan voldoen. Dan heeft ook niemand het recht om een ander te veroordelen. Jij een ander niet, en niemand jou.”
  • “Zoals Jezus de wet uitlegt moet je meer op God letten en minder waarde hechten aan wat mensen van jou vinden.”
  • “Zoals Jezus de wet uitlegt blijft er altijd ruimte om te groeien en meer op de Vader te gaan lijken.”
  • “Zoals Jezus de wet uitlegt …” (maak zelf verder af).

Op welke grond bouw jij je leven?

Als jij iets uit de Bergrede kunt gebruiken om je leven te voorzien van een steviger fundament: wat zou je dan willen veranderen in je denken, in je spreken of in je doen? 

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 4 sterren
1 stem

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Afbeeldingen in het publieke domein