Het drama van Marcus

De gedachte is dat Marcus werd ‘opgevoerd’ in de gemeente. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar David Suchet of Max McLean (in het Engels) en the Gospel according to Mark.

The Hero's Journey

Beluister het eens als een dramatisch levensverhaal. Misschien kun je hierbij als gids de ‘Hero’s Journey’ gebruiken van Christopher Vogler (2007) waar veel scriptschrijvers mee werken en die gebaseerd is op een plotstructuur die in veel oude legenden en volksverhalen herkend wordt. Deze mythologische structuur zou beantwoorden aan een universele vraag van mensen: hoe moet je omgaan met het onbekende?

De held is iemand die een onbekende wereld in durft te stappen, de gevaren daar trotseert en met wat hij of zij daar leert terugkeert en de gemeenschap weer verrijkt. 

Wat leert Jezus?

Het Evangelie naar Marcus draait om twee vragen: wat is het koninkrijk van God in deze wereld, en wie ben ik voor mensen en wie ten diepste voor God (zoon van mensen en zoon van God)? In Marcus worstelen Jezus en de leerlingen met die vragen. Kun je die character arc herkennen in het evangelie? Wie is de mentor die de vraag wakker maakt? Wat is het ordeal en de big change in het midden? Wat is het elixer dat de held de gemeenschap brengt? Als je het evangelie beluistert als groep kun je direct na afloop je aantekeningen vergelijken.

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Afbeeldingen in het publieke domein