Welk vervolgproject lijkt jou interessant?

Het roepen van God

In de voetsporen van Jezus. Een bouwvakker uit Galilea met een diep vertrouwen op zijn hemelse Vader sterft aan het kruis onder de aanklacht Koning van de Joden. "Mijn God, mijn God, waarom heb je mij verlaten?" riep hij. Wat gebeurt er als je het levensverhaal van Jezus leest in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd? Alle verhalen uit de evangeliën worden zo geplaatst in een verrassend nieuw licht: Wie ben jij en wie is God voor jou?

De liefde van Vader, Zoon en Heilige Geest 

Overdenkend. De Apostolische Geloofsbelijdenis vanuit de Bijbel, de kunst, de wetenschap, de actualiteit en ons eigen leven. Een drama in drie bedrijven: God de Vader als Schepper van hemel en aarde, Jezus die zich overgeeft en overwint, en de Heilige Geest als drijvende kracht vandaag.

"O mijn ziel, wat ben je moedeloos"

Heilzaam. In Psalm 42 en 43 hoor je het gesprek van een mens met zijn of haar terneergeslagen ziel. Een eerlijke kijk vanuit het perspectief van de psalmdichter die verlangt naar herstel. De psychologie van de Psalmen is uniek omdat ze het verschil tussen wat we denken en hoe we ons werkelijk voelen aan het licht brengt, en hoe ‘licht en waarheid’ ons kunnen leiden en inspireren. Het is ook de basis van waaruit ik jonge mensen en leidinggevenden coaching aanbied. Met de tekeningen die ik er als 18-jarige bij maakte.

Ziel, zin en zonde in de economie

Mijn bijdrage als bedrijfskundige en theoloog aan het Erasmus Center for Relational Economics, Values and Leadership. Hoe het oude begrip van de ziel je helpt om te werken aan meer motivatie en betere besluitvorming – en de wortels blootlegt van falend leiderschap. Inzichten uit relational economics, het Nieuwe Testament, en de klassieke deugden- en zondenleer.

De bruid van Christus

Beschouwend. De mystiek van Maria in het vroege christendom als moeder, zuster en bruid van Jezus. Een inleiding in de mystieke rol van mannelijkheid en vrouwelijkheid zoals die in de late oudheid beleefd werd. Met schilderingen van Giotto di Bondone (schilder, rond 1300).

Ayahuasca en het Evangelie van Filippus

Samenspraak met een zoon die weg is van Ayahuasca (innerlijke transformatie met psychedelische drugs). We lezen samen het Evangelie van Filippus als een geheimzinnige gnostisch-christelijke tekst voor doopkandidaten. De spreker ziet de wereld als vergankelijk en corrupt en zelfs het christelijk geloof wordt in zijn of haar ogen misbruikt om de mensen gevangen te houden. Door innerlijke transformatie wil hij de dopelingen een kosmische en psychologische uitweg bieden. Moet je iets als Ayahuasca genomen hebben om deze boodschap te begrijpen?

Manaen

Historische roman. Manaen werd als wees opgevoed in het paleis van Herodes. Hij werd de raadsman en profeet van Herodes Antipas en hielp het huwelijk tussen Antipas en zijn nichtje Herodias tot stand te brengen. Hij was mede verantwoordelijk voor de onthoofding van Johannes de Doper en de veroordeling van Jezus. Vijf of tien jaar later vinden we hem terug als een profeet onder de volgelingen van Jezus in Antiochië (Hand 13:1). Hij legt Paulus en Barnabas de handen op om hen te zegenen voor hun eerste zendingsreis. Wat is zijn verhaal?

Laat het weten

Hieronder kun je je interesse laten weten en helpen om het project af te stemmen op de lezerskring. Je kunt je keuze toelichten in een commentaar of e-mail (zie hieronder). Je kunt meerdere antwoorden geven en vanuit meerdere rollen: als geïnteresseerde, als lid van een geloofsgroep en/of als theoloog.

Als geïnteresseerde: Welke projecten spreken je het meeste aan?

Bekijk resultaten

Als lid van een geloofsgroep: Welke projecten spreken je het meeste aan?

Bekijk resultaten

Als theoloog (en dergelijke): Welke projecten spreken je het meeste aan?

Bekijk resultaten

Stuur een e-mail

Stuur een e-mail met de titel(s) van de project(en) waarin je geïnteresseerd bent (laat eventueel ook weten waarom). Dan houden we je heel af en toe op de hoogte van de voortgang. Je e-mail wordt niet voor andere doeleinden gebruikt.

Reactie plaatsen

Reacties

Tineke-Leusden
3 jaar geleden

Dit jaar hebben we 14 avonden besteed aan het bespreken van de hoofdstukken van het boek van Bas van Os. Nog 1 avond te gaan, voor de epiloog.
Het was heel intensief, veel leeswerk, maar o, zo interessant en leerzaam (vanuit het boek, Het Boek en het samen daarover spreken).
Een moment van rust en bezinning is straks wel op zijn plaats....
En daarna..., dan wil ik wel weer verder lezen, en over:
"O, mijn ziel, wat ben je moedeloos": de omgang met je ziel in psalm 42 en 43

Maar eerst de winter door, de donkere dagen voor Kerst, waarin we iedere week toch wat dichter bij het licht mogen komen en ons door Zijn Licht aan mogen laten lichten. En ook moed putten en vooral moed delen, en bidden, dat er straks niemand meer alleen en moedeloos is.