Luisteren naar pijn

Er is veel gestreden over het boek Openbaring, tot op de dag van vandaag. Maar vanavond mag dat anders zijn. Heb een open oor en open hart om te horen wat ieder heeft mogen ervaren van de geest die Johannes inspireerde. Samen zie je meer.

Misschien kunnen sommigen van jullie vertellen welk lijden en onrecht zij meemaken, welke bedreigingen hen benauwen, van wie of wat zij boosaardige tegenstand ervaren. Wie boosheid voelt mag dat laten merken, wie naar wraak verlangt mag dat toegeven. Als je dat op tijd uitspreekt en voor Gods troon legt, kun je voorkomen dat die negatieve gevoelens het laatste woord krijgen.

Wat heb je gelezen of gehoord?

Het is goed als mensen die het boek in een keer gelezen of beluisterd hebben hun ervaring daarmee delen met de anderen. Wat heb je gezien, wat heb je gevoeld, wat was er anders dan je had verwacht? Eventueel, als jullie genoeg tijd hebben, kun je ook het hele boek beluisteren op de avond zelf. Zorg er dan voor dat mensen comfortabel kunnen zitten en niet afgeleid worden, zodat ze de beelden ook kunnen zien. Een kampvuur of een grote kaars bij gedempt licht kan helpen.

Maranatha, hij komt!

Met de apostolische geloofsbelijdenis zeggen christenen dat ze geloven dat Heer zal komen om levenden en doden te oordelen. Sommige mensen begrijpen dat letterlijk als een gebeurtenis in de toekomst waar ze naar uitzien, anderen figuurlijk als een patroon dat hen nu op weg helpt naar het beloofde land, en nog weer anderen allebei. Hoe werkt dat voor jou? Hoe kan die gedachte ontroeren, troosten of bemoedigen?

Het Lam dat alles verandert

Wie durft God te vertrouwen dat zijn ster in zijn hand is? Wie durft te geloven dat in de hemel en in haar hart, de strijd gewonnen is door het lam? Dat God daar troont en dat de aanklager er geen plek meer heeft? Hoe kan het patroon van het Lam het verlangen naar gerechtigheid of wraak transformeren in een verlangen naar Gods nabijheid?

Zingen

Heb je gemerkt hoe vaak er gezongen wordt in de Openbaring van Johannes? Sluit eventueel af met een van de vele versies van het gezongen ‘Heilig, Heilig, Heilig.’ Of ‘Waardig is het Lam.’

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen