Het einde nadert

Onze westerse wereld is al decennia bezig met de eindtijd. De wereldoorlogen voor en na de grote depressie, de nucleaire dreiging tijdens de koude oorlog, de uitputting van de planeet, overbevolking, zure regen, de opwarming van de aarde en agressieve epidemieën. Vaak zit daar een morele kant aan: de mens veroorzaakt zijn eigen ondergang. In de film The Matrix hoor je het: de mensheid is een schimmel waar de aarde van verlost moet worden. In de oudheid kwam daar ook een religieus aspect bij: de goden staan nu eenmaal voor de kosmische krachten, het grillige lot en de natuurwetten waaraan de mensheid onderworpen is. Zij zijn de mensen zat.

Hoe ervaar jij de dreigingen van onze tijd? Zit daar voor jou een moreel aspect aan? Wat kunnen mensen doen om het op te lossen? En wat hebben mensen nodig om dat te gaan doen?

Tessalonica

Vanuit dat perspectief van de oudheid is de boodschap van Paulus verrassend: Het universum, God, of wat je het ook wil noemen, wil de mensen niet verdelgen maar redden. God houdt van mensen. Dat is de boodschap waar Jezus zijn leven voor gaf. En God bewees dat het hem ernst is door Jezus op te wekken uit de dood. Voor die laatste kans willen Paulus, Silas en Timotheüs hun leven inzetten.
Lees I Tessalonicenzen nog eens door vanuit het perspectief van de prille gemeente daar. Wat voor relatie is er tussen hen en Paulus, Silas en Timotheüs?

Wat als het einde uitblijft?

Paulus’ angst voor het einde is niet uitgekomen in de tijd van zijn leven. De clash tussen Rome en het volk van God zou pas komen in de Joodse Oorlog van 66-73 en ook toen kwam Jezus niet terug. De bom is niet gevallen in de koude oorlog en wie weet hoe het afloopt met de klimaatverandering?
Vraagt dat om meer relativering? Of is er juist urgentie nodig om te voorkomen dat het fout gaat? Kom je anders wel tot echte veranderingen te komen in de manier waarop we leven en omgaan met elkaar en met deze planeet?

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 5 sterren
1 stem

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen