Apocalypse now

Waarom hebben films over het (dreigende) einde van de wereld zo’n enorme aantrekkingskracht? Waarom is er het gevoel dat het huidige patroon niet duurzaam is maar ineen zal storten? Het lijkt erop dat dat verhaal zowel in een magische (demonen, superhelden) als wetenschappelijke vormen (klimaatverandering, virussen, nucleaire ramp) verteld wordt. Soms zie je combinaties.

Bespreek eens een paar films die jullie allemaal kennen. Welke patronen van verwoesting en verlossing zie je in die films? Wie zijn de verliezers? Wie de winnaars? Is er sprake van wij/zij-denken? Worden ‘zij’ geanonimiseerd (stormtroopers) of ontmenselijkt (zombies)? Hoe ziet het nieuwe begin eruit, welke belofte voor de toekomst wordt er gekoesterd? Op welke wijze wordt er op het heden van de filmmaker en het publiek commentaar geleverd? Tegen welk onrecht van vandaag wordt er direct of indirect gewaarschuwd?

Beestachtige patronen

In de Openbaring van Johannes zijn de patronen van verwoesting (Romeins imperialisme) en verlossing (Joods messianisme) allebei gewelddadig en bloedig. Hoe ervaar je dat?

Beide groepen brengen offers aan God/het beest. Maar het Lam past daar niet in: mensen offeren geen dier aan de goden door het te doden, maar God/Jezus offert zichzelf en leeft. Lees Openb 21:1-22:5 nog eens samen door: Welk patroon symboliseert het lam?

Transformatie

Vaak is er in een actiefilm een b-story, een subplot, op persoonlijk en emotioneel vlak dat door het actieverhaal heen gevlochten wordt. Een menselijk verhaal dat laat zien wat de held(en) moeten leren, net als ieder van ons (die niet geconfronteerd worden met het einde van de wereld). Kun je aangeven welk verhaal dat in jullie film is? Wat is de les die de held(en) van binnenuit transformeert en waardig maakt om de wereld te redden?

Wat maakt het Lam waardig om de zegels te openen (in de taal van Openb 5). Hoe wordt in 5:9 het verhaal van het evangelie opgeroepen? Hoe is het verhaal van de gekruisigde Messias te vergelijken met de transformatie van de held(en) in de films die jullie bespraken?

Hoe vind je deze vragen?

Met jullie scores en reacties kijken we voor welke vragen verbeterd moeten worden. Heb je daar concrete ideeën over, stuur dan een e-mail.

Rating: 5 sterren
1 stem

Deel gedachten met elkaar

Deel je gedachten met een reactie hieronder. Niet om elkaar te overtuigen of te weerleggen, maar om te delen wat jij ontdekt of ervaren hebt. Vriendelijk, respectvol en onder je eigen naam. Ga niet op iedereen reageren, maar hou het bij jouw eigen bijdrage en soms een woord van bemoediging. Wil je liever vertrouwelijk iets aan ons melden of je reactie laten verwijderen, stuur ons dan een e-mail.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Afbeeldingen in het publieke domein